Tax considerations when selling inherited property in India as an NRI
Editorial Note: VedaMoney is reader-supported. When you buy or transfer money through links on our site, we may earn an affiliate commission at no extra cost to you. Read our full disclosure here.
Introduction
Selling an inherited property in India can feel like discovering a forgotten suitcase full of cash, but the taxman has a habit of showing up uninvited. Whether you are an NRI working in the Gulf, a returning Indian, or a resident with foreign assets, understanding how capital gains, residency status, and double‑taxation treaties interact is essential to avoid an unpleasant surprise at the hands of the Income Tax Department.
The core issue lies in determining the correct cost of acquisition, applying indexation benefits where applicable, and recognising that your tax residency can change the way gains are taxed. This guide walks you through the key considerations, offers a practical checklist, and highlights common pitfalls so you can plan your sale with confidence.
Dialogue
Rohan: I just sold my inherited apartment in Mumbai and the tax officer says I owe 20% capital gains, but I thought as an NRI I was exempt!
Veda: That’s a common misconception, Rohan. NRIs are not exempt from capital gains tax on Indian property; the rate depends on whether the gain is short‑term or long‑term and on your residency status for the relevant financial year.
Rohan: So how do I know if it’s short‑term or long‑term?
Veda: If you’ve held the property for more than two years, it’s long‑term and you can claim indexation; otherwise it’s short‑term and taxed at your applicable slab rate.
Rohan: What about the cost of acquisition? I inherited it from my father, so do I use his purchase price?
Veda: Yes, you use the cost to the previous owner, but you can also index that cost to the year of sale to reduce the taxable gain.
Rohan: And if I’m still an NRI, can I repatriate the sale proceeds?
Veda: You can, but you’ll need to comply with RBI’s repatriation rules and provide the necessary documentation, such as the sale deed and tax clearance certificate.
Practical Checklist
- Determine your tax residency for the financial year of the sale.
- Obtain the original purchase deed or a copy from the previous owner.
- Calculate the indexed cost of acquisition using the cost inflation index.
- Classify the gain as short‑term or long‑term based on the holding period.
- File the appropriate ITR form (e.g., ITR‑2 for NRIs) and report the capital gain.
- Secure a tax clearance certificate if you plan to repatriate funds.
- Keep records of all expenses related to the sale (stamp duty, brokerage, legal fees).
Common Pitfalls
Many NRIs assume that inherited property is exempt from tax, which is not true. Others forget to index the cost, resulting in a higher taxable gain. Some also fail to report the sale in their Indian return, risking penalties. Finally, repatriating proceeds without the required RBI documentation can lead to delays or rejection.
Frequently Asked Questions
1. Do I need to pay tax if I sell inherited property and reinvest the proceeds in another Indian property? You may be eligible for exemption under Section 54 of the Income Tax Act if you reinvest the entire sale consideration in a residential property within the specified time frame.
2. How does the double‑taxation avoidance treaty affect my tax liability? If India has a treaty with your country of residence, it may provide relief by allowing you to claim foreign tax credit or exempt the gain entirely, depending on the treaty provisions.
3. What is the procedure for obtaining a tax clearance certificate? You must file the relevant ITR, pay any tax due, and then apply for the certificate through the Income Tax Department’s e‑filing portal, attaching the sale deed and proof of payment.
For the latest forms and guidelines, visit the Income Tax Department portal at https://www.incometax.gov.in/iec/foportal/.
Disclaimer
This article is for general educational purposes and does not constitute legal or tax advice. Tax laws are subject to change; please consult a qualified tax professional or verify the current position on the official Income Tax Department website.